Noordzee 7 juli 2018

De Backer en strandclubs ondertekenen engagementsverklaring voor minder plastic

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) en de Belgische strandclubs binden samen de strijd aan tegen eenmalig gebruik van plastiek. De strandclubs engageren zich om deze zomer opnieuw minder plastic aan te bieden dat maar één keer gebruikt wordt, zoals plastic rietjes, bestek of borden. Sommige strandclubs bannen zelfs plastic rietjes. Ook komen er op initiatief van de strandclubs extra sensibiliseringsacties om mensen bewust te maken van de problematiek van marien afval. Dat staat allemaal in de engagementsverklaring die De Backer en de strandclubs, verenigd in de federatie Wind & Watersport Vlaanderen, vandaag ondertekenden in Nieuwpoort.

 

Wereldwijd drijven er in de zeeën en oceanen 13.000 stukken plastic per vierkante kilometer. De Noordzee is er beter aan toe met gemiddeld 3.875 drijvende items per vierkante kilometer, waarvan bijna 96 procent bestaat uit plastic. De Backer wil vermijden dat onze Noordzee een plastic soep wordt en werkte al een actieplan uit tegen marien afval en plastic in onze Noordzee.

De strandclubs engageren zich nu in een engagementsverklaring om nog minder plastic rietjes, bestek, borden of wegwerpbekers aan te bieden. De staatssecretaris juicht toe dat er al heel wat acties bestaan in de verschillende strandclubs. Zo worden er al minder PET-flessen aangeboden, wordt drank zoveel mogelijk aangeboden via herbruikbare bekers, komen er kartonnen sigarettenpeukbakjes en er zullen extra sensibiliseringsacties en strandopruimacties georganiseerd worden. In Surfclub Windekind in Oostduinkerke krijgen bezoekers zelfs een gratis koffie of ijsje als ze een emmertje afval opruimen en binnenbrengen.

 

Philippe De Backer: “Het engagement van de strandclubs is een belangrijke stap om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen. Het is een kleine daad met een groot resultaat. Het is niet langer verantwoord om plastic maar enkele seconden te gebruiken, terwijl het een eeuwigheid duurt om die af te breken. Bovendien brengen marien afval en plastic schade toe aan de fauna en flora en kunnen zij ook het ecosysteem aantasten. Dieren kunnen erin stikken of verstrengeld raken. We moeten vermijden dat ons strand een vuilbak wordt en onze Noordzee een vuilnisbelt. Het is belangrijk om allemaal samen voor onze Noordzee te zorgen. Zo kunnen we ze proper houden en kunnen we optimaal blijven genieten van onze geweldige Noordzee.”

 

Carl Sabbe, Secretaris-Generaal WWSV: “We genieten allemaal dagelijks van onze Noordzee. Het is dan ook evident dat we er goed zorg voor dragen. Vanuit onze strandclubs zetten we al jaren bewust in op allerlei initiatieven om het strand en de zee proper te houden. We juichen dan ook toe dat onze Staatssecretaris met het Actieplan Marien Zwerfvuil nog een tandje bijsteekt. Het zou mooi zijn als we er samen zouden in slagen om iedereen het strand en de zee als een uniek stukje natuur te laten beschouwen, waarbij iedereen het ook evident vindt om die prachtige natuur ongerept in stand te houden. Voor WWSV is het evident dat we ons daar verder willen voor engageren.”

 

Na de zomer komt er een evaluatie van alle engagementen.