COVID-19 25 maart 2020

Coronavirus: Taskforce testing breidt testcapaciteit testing gevoelig uit. Verschillende labo’s en bedrijven trekken samen aan de kar

Afgelopen week werd door Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, een taskforce COVID-19-testing opgericht, onder leiding van Minister Philippe De Backer. Doel is om de capaciteit om te testen op COVID-19 significant uit te breiden.

 

Daarbij wordt de bestaande labo capaciteit in kaart gebracht, wordt de aanvoer van reagentia voor de testen versterkt en worden nieuwe partners aangesproken doorheen het sterke gezondheids- en onderzoeksnetwerk van ons land. Het is ook absoluut noodzakelijk om, eens voorbij de piek, intensief te blijven monitoren hoe het virus zich verspreid om een nieuwe opflakkering te vermijden. Naast het testen op COVID-19 is het ook belangrijk om andere labotesten aan te houden om zo de kwaliteit van de zorg voor elke patiënt in ons land te garanderen. Het continue securiseren van reagentia en materiaal om de testen uit te voeren loopt verder. We zullen de komende dagen met de medische gemeenschap afspreken hoe we de opschaling naar 10.000 in de praktijk brengen.

 

Er wordt een strategie gevolgd om geleidelijk over de volgende dagen het aantal testen gevoelig uit te breiden van 2000 naar 10.000 per dag. De uitrol gebeurt in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen en de ziekenhuislabo’s. De strategie van de taskforce steunt op drie onderstaande pijlers:

 

  1. PCR-testing

 

De PCR-test is de meest gevoelige en kan patiënten zeer accuraat testen. De afname van stalen gebeurt in het ziekenhuis. Om het aantal testen op te drijven werd beroep gedaan op:

 

  • universiteiten die een nieuwe testmethode hebben ontwikkeld die minder reagentia gebruikt. Die manier van testen werd ontwikkeld door de Universiteit Namen in samenwerking met KULeuven en al uitgerold in de laboratoria van ULB, KUL en Universiteit Bergen in nauwe samenwerking met de klinische labo’s​
  • biotechbedrijven die het universitaire protocol gaan automatiseren. Dat gebeurt binnen het Gentse bedrijf Biogazelle.
  • farma- en leveranciersbedrijven die de grote opschaling gaan doen door laboruimte, mensen, reagentia en machines ter beschikking te stellen. Daarvoor is een samenwerking opgezet met Janssen Pharmaceutica (J&J), GSK, ThermoFisher, Ugentec, MIPS, UCB en VIB). Verschillende machines vanuit vele welwillende bedrijven zijn bij elkaar gebracht bij J&J en GSK om het aantal testen maximaal op te drijven. Het gaat om een unieke samenwerking binnen het volledige health- en biotechecosysteem die zeer succesvol blijkt.

 

  1. Snelle antigeentesting

 

Er liepen de afgelopen week in versneld tempo klinische testen en goedkeuringsprocedures bij het FAGG om een test op de markt te brengen. Coris BioConcept ontwierp een test die voldoet om een triage uit te voeren in ziekenhuizen voor COVID-19-positieve patiënten. Zij verkregen vandaag een CE-markering en goedkeuring van de FAGG.

 

  1. Antilichaamtesting

 

Voor het continue en op nog grotere schaal testen wordt gekeken naar antilichaamtests. Die zijn op dit moment niet betrouwbaar genoeg in de diagnostiek. Eens de ontwikkeling verder op punt staat kunnen artsen de tests uitrollen na de piek van de crisis. Daarvoor gaan we ook in overleg met de deelstaten.

 

Minister De Backer: “Dit is een gigantische inspanning van alle ziekenhuizen, labo’s universiteiten, biotech- en farmabedrijven. Ik wil hen allemaal bedanken om aan deze gezamenlijke inspanning mee te werken. Zoiets realiseren in 1 week laat zien dat we echt een farma- en biotechland zijn. Dankzij dit initiatief zullen dokters op het terrein patiënten sneller kunnen testen en accurate diagnoses kunnen stellen. We zetten nu door om de komende weken de testcapaciteit nog uit te breiden. Belangrijk is dat het basisprincipe van de teststrategie zélf niet verandert: we testen enkel zieke mensen in het ziekenhuis. Het heeft geen zin dat gezonde mensen straks naar artsen en ziekenhuizen gaan met de vraag om getest te worden op COVID-19. ”

 

Emmanuel André: “Om te beantwoorden aan de dringende behoefte om het aantal testen op te drijven, heeft de taskforce een strategie opgesteld voor de ter beschikking stelling van een ongezien aantal testen voor de medische wereld en de patiënten. We dienen rekening te houden met verschillende logistieke aspecten en we vragen aan de medische wereld om gezamenlijk op te treden en een samenhangend antwoord te bieden voor de vernietiging van het virus in België.”