Noordzee

Wie? Federaal staatssecretaris voor de Bestrijding Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee.

Wat? Als staatssecretaris voor de Noordzee is Philippe De Backer bevoegd voor Maritieme Mobiliteit en Marien Milieu.

Verwezenlijkingen?

+ Meer groene en hernieuwbare energie tegen een betaalbare prijs én meer aandacht voor natuurlijkheid en innovatie. Vandaag zijn in onze Noordzee al vier windmolenparken operationeel (C-Power, Belwind, Northwind en Nobelwind) die 871 MW groene stroom produceren. Het vijfde park Rentel opent volgende maand, het zesde (Norther) wordt op dit moment gebouwd. Tegen 2020 zullen nog eens drie extra windparken gebouwd worden, goed voor in totaal 2,2 Gigawat, het equivalent stroom dat een kerncentrale opwekt. De windmolenparken in de nieuwe zone zullen gebouw worden tussen 2020 en 2030. Tegen 2030 moeten onze windmolens in onze Noordzee maar liefst 4 Gigawatt groene stroom opwekken.

+ Uitwerken van het Actieplan Marien Zwerfvuil. België is één van de eerste landen in Europa met een nationaal actieplan om het marien afval en de plastic in zee aan te pakken. Dit plan is ondertussen genomineerd voor de “Innovation in Politics Awards”, een prestigieuze Europese prijs om “creatieve, moedige politice en hun innovatieve projecten te ondersteunen”.

+ Philippe heeft een langetermijnvisie ontwikkeld door stakeholders mee te betrekken in het beleidsproces. “Thinktank North Sea” kwam er bijvoorbeeld op vraag van deze stakeholders om als broedkamer te dienen omtrent visievorming over de Noordzee.

+ Samen met de Marshall- en Solomoneilanden en de Internationale Maritieme Organisatie wordt gestreden tegen de globale uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart.

+ Hervormingen binnen de pleziervaartwetgeving. De regels voor onder anderen de commerciële pleziervaart zijn vereenvoudigd, de verplichting van een stuurbrevet bij varen op zee.

+ Lidmaatschap van de Council van IMO, het beslissingsorgaan van de Internationale Maritieme Organisatie. Dankzij de verkiezing van België tot lid van IMO zetten we België opnieuw op de kaart als internationale maritieme speler. Ons land wil nu mee de trekker zijn de komende jaren van een vergroening van de scheepvaart met als prioriteit om de CO2-uitstoot van schepen drastisch te reduceren.

+ Wetsontwerp Maritieme Arbeid Met dit wetsontwerp zorgen we ervoor dat de reders voldoende zekerheid moet bieden aan zijn personeel wanneer er zieken vallen. Zich verzekeren tegen onvoorspelbare situaties is zo verplicht.

+ Philippe De Backer en de Belgische Maritieme Industrie, verenigd in de Flanders Maritime Cluster, gaan samenwerken om het maximale economische potentieel uit de Noordzee te halen. Beiden hebben daarvoor net een Memorandum of Understanding ondertekend op een internationale conferentie in Oostende.

+ Het ‘Fishing for Litter’-project bestaat al langer voor gewone visserssboten. Zij kregen een jaar geleden ‘big bags’ ter beschikking, om het afval dat ze in de visnetten aantreffen aan land te brengen voor verwerking. Nu zullen ook de schepen die instaan voor het onderhoud van de windmolenparken op de Noordzee afval opvissen.

Meer verwezenlijkingen en voorbeelden over het beleid rond de Noordzee zijn terug te vinden onder “Nieuws”.